Budúcnosť v podobe 802.11ax ?

Nedávno obehla svet fantastická správa o novom WiFi štandarde 802.11ax. Má nadviazať na súčastnú 802.11ac so štyrmi MIMO streamami, pričom vďaka použitiu schémy OFDA (Orthogonal frequency-division multiple access), kedy je kanál rozdelený na desiatky až stovky menších s mierne rozdielnou frekvenciou sa má zvýšiť efektivita využitia až desaťnásobne. Súčasný štandard Wi-Fi 802.11ac ponúka v rámci frekvencie 5 GHz teoretickú priepustnosť až 1,3 Gb/s, nástupca 802.11ax by tak ponúkal teoretické prenosové rýchlosti okolo 10 Gb/s. Pri reálnom nasadení, ale treba očakávať nižšie hodnoty, ktoré sú odhadované na štvornásobok súčasných reálnych hodnôt 802.11ac. So štyrmi streamami by tak mohlo ísť o rýchlosti v oblasti 2 až 3 Gb/s.

Nastal čas odstrihnúť posledné ethernetové káble? Asi nie, jednak s komerčným nasadením sa počíta až okolo roku 2019, po druhé ako dobre vieme, papier toho veľa znesie. Treba si uvedomiť, že pri štyroch MIMO streamoch, spojíme 4 kanály, čím znížime počet non-overlapping kanálov na štvrtinu. Pri osamotenom AP to problém nie je, pri reálnej implementácii vo firme už však môžu nastať problémy s prekrytím a následným rušením. Okrem toho keďže je vzduch zdieľané médium, na dosiahnutie spomínaných rýchlostí, by užívateľ musel byť jediný aktívny na danom AP, pretože s každým ďaľším klientom sa bude rýchlosť znižovať.

Written by 

Lieko je veľkým fanúšikom Open Source a Linuxu obzvlášť. Už niekoľko rokov aktívne podporuje komunitu okolo CentOS distribúcie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *